Studiu: Românii consideră că schimbările climatice sunt cauzate de activitățile umane și își ajustează comportamentul pentru a limita impactul negativ asupra mediului

Grafică articol ref. studiu Deloitte schimbări climatice

Opt din zece români consideră că schimbările climatice sunt cauzate de activitățile umane, iar 67% dintre aceștia și-au ajustat deja comportamentul de cumpărare pentru a limita impactul negativ asupra mediului, potrivit studiului Deloitte Sustainable Actions Index. Aceste date plasează convingerile românilor și disponibilitatea acestora de a-și ajusta preferințele de cumpărare peste media altor țări din Europa Centrală incluse în raport. Studiul a fost realizat în 26 de țări la nivel global, din zona Europei Centrale fiind colectate date de la 4.000 de respondenți din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și România.

„Raportul evidențiază, de asemenea, o corelație între preocupările climatice și declarațiile privind comportamentul responsabil față de mediu, precum economisirea energiei și a apei, evitarea risipei alimentare sau a apei și limitarea cumpărăturilor la produsele necesare. Alte acțiuni întreprinse de românii împotriva schimbărilor climatice, deși mai puțin frecvente, includ reciclarea sau compostarea deșeurilor menajere, reducerea sau eliminarea consumului de carne”, se menționează în comunicatul Deloitte.

Astfel, în România, 71% dintre respondenți limitează consumul de energie în locuințe, 70% reduc risipa de alimente, 70% cumpără produse sustenabile (semnificativ peste media țărilor din Europa Centrală de 50%), 69% încearcă să cumpere doar ceea ce au nevoie, 63% reciclează sau compostează gunoiul menajer (peste media din Europa Centrală de 54%), 61% evită zborurile opționale sau de agrement și 58% cumpără produse locale. „Alimentarea locuințelor cu energie regenerabilă și limitarea consumului de carne (28% fiecare) se regăsesc printre acțiunile mai puțin frecvente întreprinse de români pentru a limita schimbările climatice”, se specifică în documentul citat.

În plus, analiza relevă și o legătură strânsă între comportamentul durabil și vârstă, respondenții mai tineri fiind mult mai dispuși să își ajusteze comportamentul pentru a reduce, pe cât posibil, impactul negativ al schimbărilor climatice. Nu în ultimul rând, studiul Deloitte mai arată că impactul activității companiilor asupra schimbărilor climatice influențează alegerile profesionale și percepția oamenilor asupra angajatorilor.

Peste 40% dintre respondenții din România, îndeosebi tinerii, au declarat că iau în considerare transferul la un angajator care pune un accent mai mare pe protecția mediului, iar 35% dintre respondenți susțin că angajatorii lor au făcut deja schimbări pentru a-și desfășura activitatea într-un mod sustenabil.

#GoGreen: Protejăm împreună planeta! CONTăm pe tine!

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Impactul lor asupra mediului înconjurător, sănătății umane și economiei globale este tot mai evident. Pentru a evita consecințe grave și ireversibile, este imperativ să luăm măsuri eficiente pentru limitarea schimbărilor climatice și protejarea planetei noastre. Cu toții putem să contribuim, prin acțiuni zilnice, atât la birou, cât și acasă, la ocrotirea mediului înconjurător, la o lume mai bună și mai sănătoasă atât pentru noi, cât mai ales pentru generațiile care vor urma. Iată câteva măsuri pe care le putem lua în viața de zi cu zi pentru a reduce impactul schimbărilor climatice:

  1. Economisirea energiei:
    • Opriți echipamentele electronice atunci când nu le mai utilizați și optați pentru prize cu oprire automată;
    • Alegeți electrocasnice și becuri eficiente din punct de vedere energetic;
    • Reduceți utilizarea aerului condiționat și a încălzirii prin izolarea eficientă a casei și prin utilizarea unor metode naturale de răcire și încălzire, cum ar fi deschiderea ferestrelor și utilizarea cortinelor.
  2. Utilizarea transportului durabil:
    • Alegeți să mergeți pe jos, să utilizați bicicleta sau să utilizați transportul public ori de câte ori este posibil în locul mașinii personale;
    • Când utilizați mașina, încercați să împărțiți călătoria cu alți pasageri sau să utilizați servicii de ridesharing pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
  3. Reducerea consumului de apă:
    • Reparați orice scurgeri de apă din casă și instalați dispozitive de economisire a apei, cum ar fi dușuri cu debit redus și toalete cu descărcare redusă;
    • Evitați să lăsați apa să curgă în timp ce vă spălați pe dinți sau când spălați vasele și utilizați apa în mod responsabil în timpul activităților zilnice.
  4. Reducerea consumului de produse de unică folosință:
    • Evitați utilizarea articolelor de unică folosință, cum ar fi paiele, tacâmurile și paharele de plastic. Optați pentru alternative durabile, cum ar fi paiele din metal sau bambus, tacâmurile reutilizabile și paharele din sticlă sau din oțel inoxidabil.
  5. Reciclarea și compostarea:
    • Reciclați toate materialele reciclabile, cum ar fi hârtia, cartonul, sticlele și cutiile de conservă;
    • Compostați resturile alimentare și alte materiale biodegradabile în scopul reducerii cantității de deșeuri care ajung la depozitele de gunoi.
  6. Consum responsabil:
    • Alegeți produse cu impact redus asupra mediului, cum ar fi produsele organice, alimentele locale și de sezon și produsele cu ambalaje reciclabile;
    • Reduceți consumul de carne și optați pentru o dietă bazată pe legume și fructe, deoarece producția de carne are un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice.

Este important să conștientizăm că fiecare gest CONTează și că fiecare dintre noi poate contribui la protejarea mediului!

Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I: teme secundare și principii orizontale

Asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică, reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, biodiversitatea, reziliența la dezastre, prevenirea și gestionarea riscurilor sunt doar câteva dintre temele orizontale vizate în cadrul Proiectului ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, derulat de CECCAR, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil. Prin practică la aceste firme studenții implicați în proiect învață cum pot sprijini, ca viitori profesioniști contabili, acțiunile de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Practica derulată prin proiect este doar un prim pas către profesia contabilă, ce susține, prin abilitățile și expertiza specifică, tranziția către o economie circulară, cu efecte minime asupra mediului înconjurător.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.