Studiu: În majoritate, românii din mediul urban colectează gunoaiele în mod selectiv. Cum te poți implica în acțiuni de protejare a mediului

Grafică articol website ref. colectare selectivă deșeuri

Majoritatea românilor din mediul urban colectează gunoaiele în mod selectiv: jumătate, de fiecare dată, cu toate deșeurile, în timp ce alții se implică în astfel de acțiuni ecologice colectează selectiv doar anumite elemente, cum ar fi PET-urile sau hârtia, potrivit sondajului realizat în cadrul campaniei „Luna Asigurărilor de Locuințe” derulate de Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), informează AGERPRES. În schimb, 13% dintre respondenți au recunoscut că nu fac acest lucru, deoarece sunt convinși că gunoiul nu este colectat selectiv mai departe, iar peste jumătate dintre români (53%) susțin că schimbările climatice sunt un fenomen natural, nu provocat de om.

La sondajul desfășurat online au participat 3.231 de respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani, ce locuiesc în mare parte în mediul urban (70%). Aproximativ 60% dintre respondenți sunt femei. „Conform cercetării, o treime dintre cei care cred că schimbările climatice nu sunt provocate de oameni afirmă că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza acestui fenomen, în timp ce două treimi manifestă un grad de îngrijorare. Astfel, 25% dintre persoanele care văd schimbările climatice drept un fenomen natural consideră că ar trebui să ne îngrijorăm foarte mult din cauza lor, iar 42% sunt de părere că ar trebui să ne îngrijorăm într-o oarecare măsură”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, aproape 40% dintre participanții la această cercetare de piață au încredere într-o foarte mare măsură în ceea ce spun oamenii de știință despre schimbările climatice, iar jumătate dintre respondenți au declarat că sunt dispuși într-o foarte mare măsură să își reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. La polul opus, doar 3% nu sunt deloc dispuși să facă acest lucru. 39% dintre cei chestionați au răspuns pozitiv la întrebările ce vizau disponibilitatea acestora în a reduce consumul de energie termică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Patru din zece români au în plan reducerea consumului propriu de apă într-o foarte mare măsură pentru a contribui în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 43% sunt dispuși într-o oarecare măsură să facă acest lucru, iar 6% refuză să implementeze astfel de acțiuni, conform aceluiași studiu.

Potrivit primei runde a Sondajului cu privire la climă din 2021-2022, publicat de Banca Europeană de Investiții (BEI) în luna noiembrie, 88% dintre români consideră că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice (mai mult cu 11 puncte decât media europeană de 77%). BEI este instituția de creditare a Uniunii Europene și cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acțiuni climatice. Potrivit sondajului BEI, aproape două treimi (63%) dintre români sunt în favoarea unor măsuri guvernamentale mai stricte în privința combaterii schimbărilor climatice care să impună schimbări în comportamentul oamenilor, iar printre cele mai populare soluții printre români pe marginea acestui subiect sunt consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%).

Cum poți contribui și tu conservarea mediului înconjurător? Studiul APPA aduce în atenție câteva sfaturi utile. Iată câteva dintre acestea:

  • Reciclează și optează pentru produse din materiale reciclate!
  • Consumă mai puține resurse, aruncă mai puțin: repară tot ce poți repara, nu cumpăra obiecte de care nu ai nevoie, refolosește.
  • Folosește energia în mod eficient: optează pentru becuri ecologice, scoate din priză computerele, televizoarele și alte electronice atunci când nu le folosești, cumpără aparate electrocasnice cât mai eficiente energetic
  • Nu irosi apa!
  • Implică-te în acțiuni de ecologizare!

Împreună putem contribui la protejarea mediului! Pentru o dezvoltare durabilă, CONTăm pe tine!

Reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, protejarea biodiversității și promovarea dezvoltării durabile în rândul publicului-țintă sunt parte dintre temele secundare și principiile orizontale ale proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 322 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 6 și 7), cu domiciliul în regiuni mai puțin dezvoltate ale României, prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă, realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv, identificate conform SNC, și/sau domeniile de specializare inteligentă, conform SNCDI.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.