Stagiile de practică, pasul spre o carieră în domeniul financiar-contabil

stagiile-de-practica-pasul-spre-o-cariera-in-domeniul-financiar-contabil-a9762

Stagiul de practică reprezintă o experiență de muncă pe o perioadă limitată, care ajută la integrarea studenților pe piața muncii. Acesta este și obiectivul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), confinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, de a facilita traziția studenților de la educație la piața muncii.

Proiectul se adresează studenților înscriși la studii universitare în științe economice, care au ca disciplină obligatorie în timpul anului universitar practica.

În cadrul stagiului de practică se face un schimb de experiență între stagiar și angajator. Vorbind despre proiectul derulat de CECCAR, practica se face în cadrul unor societăți și cabinete autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil. Mai mult decât atât, tutorii de practică – adică cei care se preocupă ca studenții să aplice teoria acumulată în anii de studii și să descopere ce înseamnă un job în domeniul financiar-contabil – sunt experți contabili. Proiectul oferă, astfel, o pregătire suplimentară la cele mai înalte standarde, care să îi ajute pe studenți să fie mai bine pregătiți pentru accesul pe piața muncii și să dobândească o minimă experiență care le poate fi utilă pentru obținerea primului job. Putem spune că acesta este doar un prim pas pe care aceștia îl pot face spre o carieră de succes. Descoperind ce înseamnă profesia contabilă, care sunt oportunitățile pe care aceasta le oferă și interacționând, pe perioada derulării proiectului, cu profesioniști în domeniu, studenții vor fi mai aproape de obținerea unei calificări profesionale în domeniu – de expert contabil și contabil autorizat.

Într-o societate caracterizată de nevoia de maximizare a productivității și de dezvoltare continuă a competențelor, oportunitatea de a face practică în firme specializate în domeniul în care studenții urmează cursurile universitare reprezintă o șansă de care trebuie să profite. Pentru a putea fi pregătiți pentru accesul pe piața muncii, studenții, ca viitori candidați pentru obținerea unui job, au nevoie de multe ori de experiență, de abilități și competențe pentru postul vizat. Lipsa experienței îi poate împiedica să obțină primul loc de muncă. Acesta este unul dintre avantajele proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, de a le oferi studenților șansa să dobândească o minimă experiență în cadrul unor societăți sau cabinete de profil financiar-contabil și, totodată, să își îmbunătățească și competențele digitale, să fie cât mai bine pregătiți pentru interviul de angajare. Nu trebuie să uităm nici faptul că prin intermediul proiectului studenții au șansa de a obține un job în cadrul firmei/cabinetului în care fac practică. Așa cum am mai amintit, CECCAR va dezvolta, prin intermediul proiectului, și o platformă de intermediere a locurilor de muncă menită să faciliteze interacțiunea dintre studenți și angajatorii din domeniu.

În actualitatea zilelor noastre este foarte important procesul de învățare continuă, iar noi le oferim studenților această șansă, de a-și completa teoria acumulată în anii de studii cu experiența pe care o oferă stagiile de practică. Cu alte cuvinte, le oferim studenților șansa de a continua să învețe, chiar prin practică.

Chiar și după finalizarea studiilor, tinerii se află în dificultate când vine vorba despre angajare, iar stagiile de practică pot fi un excelent prim pas în carieră. Companiile care organizează astfel de programe nu se așteaptă ca studenții să vină deja pregătiți. Dimpotrivă, tutorii de practică știu faptul că studenții dețin cunoștințele teoretice și le oferă acestora tot sprijinul pentru a-i învăța cum să pună în practică aceste cunoștințe, cum să aplice raționamentul profesional, contribunind la dobândirea de abilități practice necesare pentru a trece la următorul nivel: angajarea.

Iar pentru că am vorbit despre faptul că proiectul derulat de CECCAR îi ajută pe studenți să se pregătească pentru interviul de angajare, vă oferim câteva informații suplimentare: în cadrul proiectului vor fi organizate cursuri și webinarii pentru pregătirea CV-ului și pregătirea pentru susținerea interviului de angajare, time management, competențe digitale, dar și un curs de antreprenoriat. Toate acestea vin să completeze atât teoria din facultate, cât și cunoștințele și abilitățile dobândite pe perioada stagiului de practică. Tot acest pachet de învățare va contribui la formarea de candidați potriviți pentru a obține primul job sau, de ce nu, îi va ajuta pe cei care sunt deja angajați să promoveze la actualul loc de muncă.

Așadar, dacă ești înscris la studii universitare în științe economice, dacă ai domiciliul în România, cu excepția județului Ilfov și a municipiului București, și urmezi studiile la un centru universitar din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Buzău, Constanța, Gorj, Dolj, Mehedinți, Olt, Hunedoara, sau dacă ai domiciliul într-unul dintre județele amintite și urmezi studiile la un centru universitar din București sau din județul Ilfov, așteptăm să te înscrii în proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I. Pe site-ul proiectului găsești mai multe detalii – www.acces-p1.ceccar.ro. Ne poți scrie și la adresa acces-p1@ceccar.ro.

Nu mai sta pe gânduri! Înscrie-te acum și fă primul pas spre o carieră de succes în domeniul financiar-contabil. Nu uita că finalizarea studiilor universitare de licență și completarea acestora cu studii de master îți facilitează și accesul la profesia contabilă. Iată și cum poți deveni un expert contabil sau contabil autorizat. Detalii despre accesul la profesie găsești și pe site-ul proiectului, în rubrica dedicată.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)