Sondaj: Sub 10% dintre consumatorii globali aleg produse „verzi”. Adoptă practici sustenabile în ceea ce privește îmbrăcămintea! CONTăm pe tine!

Grafică articol studiu ref. comportament sustanabil îmbrăcăminte

Mai puțin de 10% dintre consumatorii globali aleg produse durabile pentru a „salva planeta”, relevă un sondaj publicat de Boston Consulting Group, companie specializată în consultanță în management, relatează AGERPRES. „Cercetarea, derulată în rândul consumatorilor de produse sustenabile în iunie 2022, a arătat că, pe baza acestor tendințe ale consumatorilor, împreună cu creșterea acțiunii guvernamentale și a presiunii de a acționa din partea angajaților, investitorilor și a altor părți interesate, companiile pot construi un model de afaceri convingător pentru dezvoltarea opțiunilor ecologice. Astfel, mai puțin de 10% dintre consumatori aleg produse durabile, ecologice, cu scopul de proteja mediul înconjurător”, se menționează în articolul citat.

#GoGreen: Protejăm împreună planeta! CONTăm pe tine!

În lupta împotriva schimbărilor climatice și a degradării mediului înconjurător, consumatorii joacă un rol esențial, mai ales că alegerile noastre în ceea ce privește îmbrăcămintea pot avea un impact semnificativ asupra mediului. Prin adoptarea practicilor sustenabile în ceea ce privește îmbrăcămintea, putem contribui la protejarea mediului și la construirea unui viitor mai durabil. Îți prezentăm în acest articol câteva practici sustenabile pe care le poți adopta a-ți reduce amprenta ecologică în domeniul îmbrăcămintei.

Un prim pas spre un stil de viață sustenabil în materie de îmbrăcăminte este cumpărarea conștientă, prin cercetarea și selectarea mărcilor și a produselor care promovează practici ecologice și etice. Pentru acest lucru, poți verifica etichetele produselor pentru a identifica materialele durabile și organice, procesele de producție responsabile și standardele etice ale companiilor. Optează pentru îmbrăcăminte de calitate superioară, mai rezistentă în timp. O altă practică sustenabilă, totodată și la modă, este cumpărarea îmbrăcămintei second-hand sau vintage. Prin achiziționarea hainelor deja purtate, se reduce cererea de noi produse și se evită producerea de cantități mari de deșeuri textile. Magazinele second-hand, târgurile sau platformele online specializate oferă o varietate de opțiuni de îmbrăcăminte în stare bună. Adoptarea unui stil de viață minimalist în ceea ce privește îmbrăcămintea este o altă practică sustenabilă la care poți apela pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, în loc să cumperihaine noi în fiecare sezon, poți opta pentru câteva piese de bază, versatile și de calitate superioară, pe care le poți asorta în funcție de preferințe. Reduci astfel consumul excesiv și contribuila protejarea planetei. În plus, prin îngrijirea și întreținerea adecvată a hainelor poți prelungi viața acestora. Spălarea cu apă rece, utilizarea detergenților ecologici și uscarea naturală a hainelor, nu prin folosirea uscătorului, reduc inclusiv consumul de energie electrică și apă.

Fiecare decizie CONTează! Devino promotor al schimbării prin alegeri responsabile și informate! Prin adoptarea de practici sustenabile în ceea ce privește îmbrăcămintea, poți juca un rol activ în protejarea mediului înconjurător!

Asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică, reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, biodiversitatea, reziliența la dezastre, prevenirea și gestionarea riscurilor sunt doar câteva dintre temele orizontale vizate în cadrul Proiectului ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, derulat de CECCAR, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil. Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro.