Costurile catastrofelor naturale la nivel mondial în 2021 s-au ridicat la circa 250 de miliarde de dolari (221 de miliarde de euro), potrivit datelor preliminare publicate de compania de reasigurare Swiss Re, în creștere cu 24% față de 2020, informează AGERPRES. Aproximativ 105 miliarde de dolari este cuantumul facturilor achitate de companiile de asigurări ca urmare a consecințelor fenomenelor meteorologice extreme din 2021, în creștere cu 17% în comparație cu anul precedent. Ca urmare a acestor centralizări, 2021 este catalogat drept al patrulea cel mai costisitor an pentru companiile de asigurări din 1970, în ceea ce privește acoperirea daunelor provocate de catastrofele naturale.
La nivel global, peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața sau sunt în continuare date dispărute în urma dezastrelor naturale de anul acesta. Cele mai multe dintre evenimentele extreme din 2021 au fost exacerbate de schimbările climatice. În plus, oamenii de știință avertizează că vor urma și altele – mai severe – întrucât atmosfera Pământului va continua să se încălzească în deceniul următor și ulterior, mai notează agenția de știri citată.
În întreaga lume, întreprinderile mici, element esențial pentru toate comunitățile în care își desfășoară activitatea, sunt deopotrivă vulnerabile și lipsite de resurse adecvate care să le permită să ia măsuri pregătitoare pentru a asigura reziliența la dezastre. „După un dezastru, în jur de 40% dintre întreprinderile mici vor rămâne închise. Un procent suplimentar de 25% își vor închide porțile în următorii doi ani”, potrivit datelor publicate în Ghidul de reziliență în afaceri, parte a Programului internațional Resilience in a Box. Documentul, tradus în limba română de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), se bazează pe cele mai bune practici internaționale în domeniu pentru a îndruma un business în abordarea problemelor legate de pregătirea pentru a face față consecințelor dezastrelor naturale și nu numai, asigurând acestora scenarii și soluții pentru flexibilitatea necesară în vederea depășirii cu succes a posibilelor întreruperi ale activității. Sfaturile și instrumentele din acest Ghid sunt împărțite în șase active esențiale care trebuie tratate de fiecare întreprindere, deși prioritatea acestora și modul de abordare și realizare a sarcinilor vor varia de la o întreprindere la alta. Rezultatul acestui proces va fi reducerea riscurilor aferente fiecărui pericol care ar putea cauza întreruperi neprevăzute prin punerea în aplicare a unor măsuri de atenuare adecvate.
De asemenea, pentru a sprijini afacerile în asigurarea rezilienței la dezastre, CECCAR a dezvoltat Rețeaua română pentru reziliență în afaceri (Romanian Business Resilience Network), deschisă tuturor părților interesate care pot contribui pentru a ajuta comunitatea de afaceri să fie pregătită să răspundă în caz de șocuri/dezastre, să se redreseze, să se reinventeze și să persevereze în reconstrucția afacerii. Pe termen scurt, rețeaua și-a propus să identifice și să promoveze soluții care pot atenua impactul pandemiei de COVID-19 asupra afacerilor și asupra economiei din România. Pe termen lung, rețeaua și-a propus să contribuie la consolidarea rezilienței mediului de afaceri la șocurile/dezastrele viitoare.
Având în vedere pierderile financiare și de vieți omenești cauzate de schimbările climatice, este important să conștientizăm aceste fenomene și să luăm măsuri, de la nivel individual la nivel de organizație, pentru a atenua aceste riscuri, pentru a crește reziliența la dezastre și pentru a ne proteja planeta.
Reziliența la dezastre, consolidarea educației și creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța implicării în măsuri de combatere a schimbărilor climatice și a adoptării unui stil de viață sustenabil, cu impact minim asupra mediului, sunt obiective urmărite de Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I. Prevenirea situațiilor de urgență și pregătirea pentru astfel de situații joacă un rol esențial în adaptarea la schimbările climatice și are un impact major în diminuarea consecințelor și chiar în reducerea acestora. Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, sprijină dezvoltarea profesională a studenților și facilitarea accesului acestora la piața muncii, urmărindu-se, totodată, respectarea principiilor orizontale și a temelor secundare pentru asigurarea unui cadru echitabil și stabil în tranziția candidaților înscriși către o carieră în domeniul financiar-contabil. Din perspectiva temelor secundare și principiilor orizontale, prin proiect se urmăresc asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică, reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, protejarea biodiversității.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.