Raportarea factorilor ESG contribuie la succesul pe termen lung al organizației

Grafică articol ref. sustenabilitate, raportarea ESG și profesia contabilă

Programele de sustenabilitate și de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) sunt esențiale pentru succesul organizațiilor, consideră peste 90% dintre liderii de business care au participat la un studiu realizat de Oracle, în colaborare cu un consilier CIO și instructor pentru Harvard Professional Development. Potrivit studiului intitulat No Planet B, 89% dintre respondenți cred că organizațiile care folosesc tehnologia pentru a ajuta la dezvoltarea unor practici de afaceri durabile vor fi cele care vor avea succes pe termen lung. Analiza răspunsurilor evidențiază, totodată, că sustenabilitatea și factorii sociali sunt mai importanți ca niciodată (93%), dar și că societatea nu a făcut suficiente progrese în această direcție (94%). 

Raportarea ESG a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, pe măsură ce părțile interesate au început să solicite transparență și responsabilitate sporite din partea organizațiilor și companiilor, documentațiile specifice oferind informații valoroase cu privire la impactul unei entități asupra mediului și societății. Astfel, au devenit un instrument important pentru organizații și companii în vederea evaluării și îmbunătățirii performanței lor în materie de sustenabilitate. În plus, raportarea ESG permite companiilor să gestioneze riscurile prin evidențierea potențialelor probleme de mediu, sociale și de guvernanță care ar putea avea un impact asupra operațiunilor lor. Aceasta ajută companiile să identifice domeniile în care își pot îmbunătăți performanța în materie de sustenabilitate și să își alinieze activitățile la așteptările părților interesate. Raportarea ESG oferă investitorilor informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii de investiții în cunoștință de cauză și pentru a evalua viabilitatea pe termen lung a unei companii.  

Companiile care acordă prioritate raportării ESG au mai multe șanse să atragă investiții din partea investitorilor care caută investiții sustenabile cu un puternic potențial de creștere pe termen lung. Profesioniștii din domeniul contabilității aduc plusvaloare organizației pe care o consiliază prin susținerea raportării ESG, în colectarea, analiza și prezentarea acestor informații, mai ales că astăzi competitivitatea businessurilor este strâns legată de adaptarea lor la modelele de afaceri bazate pe tehnologie, globalizare și sustenabilitate. Pe măsură ce se prefigurează un interes covârșitor privind raportarea ESG, viitorul se anunță promițător pentru profesioniștii contabili cu abilități și expertiză necesare în domeniul raportării integrate. Companiile vor căuta din ce în ce mai mult îndrumarea profesioniștilor contabili pentru a le ajuta să înțeleagă implicațiile financiare ale performanței ESG și să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește sustenabilitatea și responsabilitatea corporativă. 

Prin intermediul proiectului ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, derulat de CECCAR, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, studenții descoperă profesia contabilă, o profesie Fit for Future. Proiectul susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil, ce susțin în activitatea profesională raportarea informațiilor nefinanciare, necesară dezvoltării de businessuri sustenabile și trecerii la economia circulară, cu impact minim asupra mediului înconjurător.