Proiectul „Acces la carieră de succes” – Pilonul I: orientarea menținerii forței de muncă calificate în zona în care studenții au domiciliul sau în alte orașe ce oferă oportunități de dezvoltare profesională din România

Grafică articol website ref. Migrarea forței de muncă Acces Pilonul I

Angajatorii se tem că joburile în străinătate vor redeveni prima opțiune pentru mulți specialiști și muncitori calificați, potrivit unui sondaj dat publicității recent de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

„Schimbarea pe care o întrevăd cei mai mulți angajatori, dar și de care se tem cel mai mult este creșterea ratei de fluctuație din companii. Pe acest fond, un alt motiv de îngrijorare pentru recrutori este că vor avea din nou dificultăți în a găsi candidați sau că joburile din străinătate vor fi prima opțiune pentru o bună parte dintre specialiști sau muncitori calificați”, se menționează într-un comunicat al platformei de recrutare. Studiul de piață a fost realizat în luna mai, pe un eșantion de 120 de specialiști și manageri în resurse umane.

Conform unei cercetări academice asupra subiectului migrației în România și perspectivelor demografice, autoarea, conf. univ. dr. Cornelia Tomescu-Dumitrescu (Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu), notează că „în prezent tendința de a pleca în străinătate este prezentă doar la populația cuprinsă între 26-40 ani, în timp ce la celelalte categorii de vârstă soldul migrației externe este pozitiv”. În consecință, după cum notează cadrul universitar amintit, se produce o criză atât pe piața muncii, cât şi pe piața asigurărilor și serviciilor sociale: „se exercită o presiune mult mai importantă asupra populaţiei ocupate pe piaţa muncii din România, iar schimbările în structura pe grupe de vârstă şi pe sexe a populaţiei, coroborate cu descreşterea ratei fertilităţii duc la îmbătrânirea continuă demografică”.

Prin proiectul ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, derulat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), organismul nostru profesional oferă oportunitatea studenților care urmează un program de studii universitare în științe economice să desfășoare stagii de practică în cadrul unor companii specializate în domeniul financiar-contabil. Totodată, CECCAR sprijină dezvoltarea profesională a tinerilor și facilitarea accesului acestora la piața muncii, urmărind respectarea principiilor orizontale și a temelor secundare pentru asigurarea unui cadru echitabil și stabil în tranziția candidaților înscriși către o carieră în domeniul financiar-contabil.

Studiile de specialitate arată că migrația forței de muncă calificate din statele membre noi către statele membre vechi ale Uniunii Europene este una dintre cele mai mari probleme demografice, cu impact negativ asupra structurii de vârstă a populației acestora. În consecință, depopularea are efecte negative atât asupra zonelor urbane cât, mai ales, asupra celor rurale, potrivit cercetărilor publicate de Comisia Europeană.  Proiectul ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I își asumă ca indicator creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de practică și urmărește facilitarea accesului la piața muncii a studenților care provin din regiuni defavorizate, în special a celor din mediul rural, cu grad ridicat de emigrare în alte state membre ale Uniunii.

În plus, proiectul derulat de CECCAR este orientat spre menținerea forței de muncă calificate în zona în care studenții au domiciliul sau în alte orașe ce oferă oportunități de dezvoltare profesională din România. Drept urmare, studenții, viitori angajați, vor avea un loc de muncă stabil în țara noastră și se va reduce astfel riscul de emigrare, atenuându-se consecințele schimbărilor demografice.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.