Numărul femeilor acționari sau asociați în firmele din România era, la finele lunii august 2021, de 567.626, acestea având o pondere de 36,98% în totalul acționarilor sau asociaților, reiese din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană, 37% dintre manageri sunt femei, 28% fac parte din boardul managerial, iar 18% sunt Senior Executives. România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană (34%) atunci când vine vorba de femei care conduc afaceri din poziţia de Senior Executives, informează Mediafax.
Totuși, femeile cu funcții de conducere din România sunt percepute în continuare ca fiind plătite mai puțin decât omologii lor de sex masculin, potrivit celei mai recente ediții a raportului Deloitte Careers with equal opportunities: women in leadership roles. Studiul subliniază, de asemenea, că femeile continuă să fie promovate mai rar decât bărbații, 63% dintre respondenți afirmând că acest lucru are loc des sau foarte des. „Una dintre cele mai importante schimbări evidențiate de ediția din 2021 a studiului față de cea din 2012 este că aproape jumătate dintre liderii români (46%) preferă o femeie în poziția de director financiar al organizației, comparativ cu doar 26% în 2012. Chiar dacă femeile sunt recunoscute pentru abilitățile lor de directori financiari, ele trebuie să depună un efort mult mai mare decât bărbații pentru a accesa următorul nivel de conducere, 40% dintre respondenți afirmând că este mai ușor pentru bărbați să fie promovați din funcția de director financiar în cea de director general, în timp ce doar 7% estimează că acesta este cazul femeilor”, se menționează în articolul Deloitte.
Profesia contabilă oferă oportunități și șanse egale tuturor celor care doresc să își construiască o carieră în domeniul financiar-contabil, indiferent dacă sunt femei sau bărbați. Pentru a deveni expert contabil sau contabil autorizat, adică un profesionist contabil, sunt necesare doar abilitățile tale, pregătirea ta profesională, pasiunea ta pentru acest domeniu, dorința de a atinge performanța. Nu credem că mai este necesar să îți spunem că majoritatea firmelor care lucrează în acest domeniu, financiar-contabil, au o componență majoritar feminină, adică #ele sunt la conducere! Pentru a-ți înființa propriul business în domeniul financiar-contabil trebuie să urmezi aceeași pași și să investești același efort, indiferent de gen.
Alege profesia contabilă, o profesie Fit for Future, ce asigură șanse egale la o carieră de succes în care doar competențele CONTează, în care antreprenoriatul feminin este predominant! Investește în pregătirea ta! Fă primul pas către o carieră în domeniul financiar-contabil. Alege să faci practică prin proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul sprijină dezvoltarea profesională a studenților și facilitează accesul acestora la piața muncii. Respectarea egalității de șanse între femei și bărbați, eliminarea tuturor formelor de discriminare în domeniul muncii și educației, creșterea gradului de conștientizare privind aceste subiecte de interes public sunt parte din strategia de implementare a proiectului.
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.