La nivel global, tinerii continuă să fie afectați în mod disproporționat de șomaj și de calitatea tot mai slabă a ofertelor de muncă

la-nivel-global-tinerii-continua-sa-fie-afectati-in-mod-disproportionat-de-somaj-si-de-calitatea-a8334

Tinerii continuă să fie afectați în mod disproporționat de șomaj, de calitatea tot mai slabă a ofertelor de muncă și de accesul limitat la instruire, iar pandemia de COVID-19 a contribuit la adâncirea acestor probleme, arată studiul Youth Progress Report 2021. Studiul, ce prezintă date relevante din 150 de țări, inclusiv România, pune pe tapet vulnerabilitate cu rădăcini adânci în societatea globală: accesul tinerilor la piața muncii, la oportunități reale de învățare și de dezvoltare personală, care s-au agravat în perioada pandemiei de COVID-19.

Pentru a facilita accesul studenților la piața muncii și interacțiunea acestora cu angajatorii, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) dezvoltă o platformă online de intermediere a locurilor de muncă. Platforma va fi dedicată domeniul financiar-contabil, oferind studenților posibilitatea de a-și găsi joburi potrivite nivelului lor de studii și de experiență. Cu detalii despre platformă vom reveni în curând.

România, aflată pe locul pe locul 45 din 150 de țări analizate, este menționată cu câteva aspecte pozitive, dar la multe capitole se află încă în partea de jos a clasamentului, în comparație cu celelalte state europene, menționează, într-un material de opinie care analizează concluziile studiului, Monica Tariuc, director global Employer Services Deloitte România.

În 2021, cel mai ridicat scor - indicele de progres pentru tineri (Youth Progress Index - YPI) - este obținut de Norvegia - 95,8 puncte din 100 posibile, iar la polul opus se află Sudan, cu puțin peste 20 de puncte. „România, pe locul 45 din cele 150 de țări analizate, cu un scor general de 73,67, este peste media globală, dar sensibil sub cea europeană (85,81). Țara noastră este menționată cu câteva aspecte pozitive, dar la multe capitole se află încă în partea de jos a clasamentului european. Spre exemplu, este plasată alături de Croația și Olanda, printre țările care au posibilitatea să ofere tinerilor locuințe de o calitate mai bună, având în vedere că dețin mijloacele economice necesare. Pe de altă parte, este în plutonul codaș la indicatori precum furnizarea apei potabile și a canalizării, accesul la cunoștințe de bază și educație sau în privința incluziunii”, se arată în materialul Deloitte România.

Conform aceluiași studiu, pentru a face față provocărilor, precum digitalizarea și schimbările climatice, care pot afecta progresul economiei globale, cu impact direct asupra pieței forței de muncă din întreaga lume, sunt esențiale acțiuni coordonate, incluzive și orientate spre viitor, la nivelul fiecărui stat pentru a sprijini tinerii.

„Realizatorii studiului, care analizează datele disponibile pe ultimii zece ani, remarcă faptul că tinerii continuă să fie afectați în mod disproporționat de șomaj, cel puțin de la criza financiară din 2008 încoace, de calitatea tot mai slabă a ofertelor de muncă și de accesul limitat la instruire. Pandemia a contribuit la adâncirea acestor probleme - șomajul în rândul tinerilor a crescut de la 13% în 2019 la 16,5% în 2020, de peste două ori mai repede decât în cazul adulților (de la 5,5% în 2019 la 7% în 2020). Și aceasta nu este singura problemă. Studiul constată că din cei 429 de milioane de tineri care muncesc în întreaga lume, aproximativ 55 de milioane (13%) suferă de sărăcie extremă, în timp ce 71 de milioane (17%) trăiesc în sărăcie moderată. Mai mult, faptul că trei din patru tineri lucrători din întreaga lume munceau în economia informală în 2016 arată amploarea fenomenului”, se menționează în articolul publicat de oficialul Deloitte România.

O carieră în domeniul financiar-contabil ar putea fi alegerea potrivită pentru tinerii care își doresc un job stabil, o carieră de succes, plină de provocări și oportunități. Dacă ești înscris la studii universitare în științe economice, CECCAR îți oferă șansa de a face primul pas spre cariera visată în domeniul financiar-contabil. Alege să faci practică în domeniul în care vrei să îți construiești cariera! Proiectul ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I îți oferă acum această șansă de a te înscrie - www.acces-p1.ceccar.ro

Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 322 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 6 și 7), cu domiciliul în regiuni mai puțin dezvoltate ale României, prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI. Proiectul își asumă ca indicator creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de practică și urmărește facilitarea accesului la piața muncii a studenților care provin din regiuni defavorizate, în special a celor din mediul rural, cu grad ridicat de emigrare în alte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, proiectul este orientat spre menținerea forței de muncă calificate în zona în care studenții au domiciliul sau în alte orașe din România care oferă oportunități de dezvoltare profesională. Facilitând tranziția studenților de la educație la piața muncii și interacțiunea acestora cu angajatorii, proiectul contribuie la reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor, încurajând angajatorii să investească în dezvoltarea profesională a acestora. Prin stagiile de practică organizate în cadrul proiectului, tinerii beneficiază de oportunitatea de a lua contact cu activitatea reală dintr-o firmă sau cabinet ce activează în domeniul financiar-contabil, se familiarizează cu principalele task-uri pe care le presupune un job în acest domeniu și află care sunt cerințele angajatorilor.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.

Înscrie-te în proiect și vei descoperi o profesie fit-for-future. Învață de la profesioniști cum să devii un profesionist în domeniul financiar-contabil. Nu uita că poți face pasul pentru obținerea unei calificări profesionale încă din timpul anilor de studii. Înscrie-te la examenul de acces la profesie pentru contabil autorizat, iar când vei termina studiile universitare vei putea să faci următorul pas spre profesia de expert contabil. Detalii despre accesul la profesie sunt disponibile și pe site-ul proiectului, în rubrica Facilitarea accesului la profesia contabilă.