Jobyx.ro: Soluția pentru o carieră în domeniul financiar-contabil

jobyxro-solutia-pentru-o-cariera-in-domeniul-financiar-contabil-a10125

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a crescut în trimestrul al doilea (T2) al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Indicatorul s-a situat la 63,5%, în plus cu 1,1 puncte procentuale față de perioada aprilie-iunie a acestui an.

Cu toate acestea, se constată un dezechilibru în ceea ce privește egalitatea de gen, gradul de ocupare fiind mai mic în rândul femeilor, arată datele INS. O diferență semnificativă se înregistrează în cazul persoanelor care provin din mediul rural, comparativ cu mediul urban. În privința tinerilor cu vârsta de până la 24 de ani, rata de ocupare a fost de doar 19% în perioada aprilie-iunie. „Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (72,0%, față de 54,8% la femei) și la persoanele din mediul urban (69,3%, față de 56,6% în mediul rural)”, se menționează în document.

Rata șomajului, în trimestrul al doilea din 2022, a fost de 5,3%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de cea înregistrată în primele trei luni ale acestui an. În T2 din 2022, populația activă a României era de 8,326 milioane de persoane, din care 7,887 milioane de persoane erau ocupate și 439.700 persoane erau șomeri. „Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de un punct procentual (5,7% la bărbați, față de 4,7% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 5,5 puncte procentuale (8,5% în mediul rural, față de 3% în mediul urban). Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (21,3%) în rândul tinerilor (15-24 ani)”, potrivit INS.

Pentru a facilita accesul studenților la piața muncii și interacțiunea acestora cu angajatorii, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a dezvoltat, prin intermediul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, Jobyx.ro, o platformă online de intermediere a locurilor de muncă. Cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiectul asigură respectarea egalității de șanse între femei și bărbați și eliminarea tuturor formelor de discriminare în domeniul muncii și educației. Jobyx.ro, platforma de job-matching, dezvoltată în cadrul proiectului, este soluția pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniul financiar-contabil. Fă-ți cont pe Jobyx.ro și dă start carierei tale!

Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea tranziției de la educație la piața forței de muncă pentru cel puțin 322 de studenți înmatriculați în sistemul de învățământ superior (ISCED 6 și 7), cu domiciliul în regiuni mai puțin dezvoltate ale României, prin instituirea unui sistem funcțional de stagii de practică și programe de învățare la locul de muncă realizate preponderent la potențiali angajatori care își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și/sau domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI. Proiectul își asumă creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de practică și urmărește facilitarea accesului la piața muncii a studenților care provin din regiuni defavorizate, în special a celor din mediul rural, cu grad ridicat de emigrare în alte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, proiectul este orientat spre menținerea forței de muncă calificate în zona în care studenții au domiciliul sau în alte orașe din România care oferă oportunități de dezvoltare profesională.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.