În 2021, oamenii au generat deșeuri electrice și electronice cât greutatea Marelui Zid Chinezesc. Alege să reciclezi și să contribui la protecția biodiversității!

Grafică articol ref. Raport deșeuri DEE

În 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată raportul Global Waste Monitor, citat de Asociația Respo DEEE, într-un comunicat de presă. Deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului, au atenționat oficialii acestei asociații.

În plus, reprezentanții Respo DEEE atrag atenția că, din păcate, doar 17% dintre acestea au ajuns în circuitul corect de reciclare, restul fiind aruncate la gunoiul menajer sau în natură, poluând apa și solul și afectând în cele din urmă și sănătatea oamenilor. Acest lucru se întâmplă și în România, unde procentajul de preluare spre reciclare este încă foarte redus. Conform Respo DEEE, printre deșeurile generate în 2021 se află produse ieșite din ciclul de utilizare precum televizoare, calculatoare, electrocasnice, imprimante, routere, echipamente audio, camere video, componente ale calculatoarelor, cabluri, chiar și jucării electronice și instrumente muzicale.

Imagine1

Cantitatea globală de DEEE din 2021 este cu patru milioane de tone mai mare în comparație cu 2019, când s-au raportat 53,4 milioane de tone și cu 21% mai mare decât în 2014, când cifrele indicau 45 de milioane de tone. Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030.

Conform Raportului anual privind starea mediului în România, publicat în 2020 de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în ultimii ani se observă o creștere accentuată a procentului de reciclare DEEE-urilor, dar nu suficientă.

Alege să reciclezi și să contribui la protecția biodiversității! Depune doar la centrele speciale de reciclare electronicele uzate sau pe care nu le mai folosești. În locul acestora, caută să achiziționezi îndeosebi produse electronice și electrice etichetate ca fiind eficiente energetic. Acestea, pe termen lung, permit economisirea costurilor cu energia electrică.

Asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică, reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, biodiversitatea, reziliența la dezastre, prevenirea și gestionarea riscurilor sunt doar câteva dintre temele orizontale vizate în cadrul Proiectului ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I, POCU/626/6/13/133224, derulat de CECCAR, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul susține tranziția studenților de la educație la piața muncii, oferindu-le oportunitatea de a urma stagii de practică la firme ce activează în domeniul financiar-contabil. Alte activități prevăzute în proiect includ webinarii și cursuri care susțin angajabilitatea și antreprenoriatul.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.