Percepția profesioniștilor contabili privind impactul digitalizării asupra evoluției profesiei contabile din România este unanim favorabilă. Potrivit cercetării intitulate Profesia contabilă într-o economie bazată pe globalizare și digitalizare, „performanța și competitivitatea sunt condiționate de modalitatea în care sunt implementate și exploatate noile tehnologii informaționale în cadrul companiilor”.
Pentru o carieră de succes în domeniul financiar-contabil, utilizarea noilor tehnologii informaționale avansate și conectarea digitală au devenit un must. Desigur, în continuare sunt indispensabile pregătirii cunoștințele tehnice specifice domeniului de activitate, precum și buna aprofundare a aspectelor legislative și de calcul al impozitelor și taxelor. Digitalizarea profesiei contabile duce însă la eliminarea taskurilor repetitive, specialistul având astfel oportunitatea de a acorda o importanță sporită consilierii antreprenoriatului, activităților care aduc plusvaloare companiei pentru care lucrează, analizelor economico-financiare prin care se pot obține avantaje strategice pentru organizație. Introducerea în activitatea curentă a noilor tehnologii informaționale sunt atât provocări, dar mai ales oportunități pentru profesionistul contabil, în redefinirea activității sale de la „un om al cifrelor” la responsabil cu planificarea strategică de afaceri. Astfel, pentru a răspunde cu adevărat misiunii sale, acesta trebuie să devină fluent nu doar în utilizarea internetului, a intranetului sau a serviciilor de poștă electronică, ci trebuie să se familiarizeze și cu programe software din sfera comerțului electronic sau e-marketingului. Nu trebuie omisă necesitatea folosirii profesioniste a rețelelor sociale, în scopul creșterii vizibilității în mediul online, pentru consolidarea și extinderea portofoliului de clienți.
În plus, profesioniștii contabili pot ajuta întreprinderile mici și mijlocii în procesul de digitalizare a businessurilor. Potrivit publicației Viitorul digital al IMM-urilor. Care este rolul contabililor?, emisă de Accountancy Europe, profesioniștii contabili pot promova transformarea digitală a practicilor de afaceri în rândul clienților lor IMM-uri, oferind consiliere cu privire la primii pași. „Acest lucru este relevant în mod particular pentru cei care încă nu au luat sau nu fac eforturi în luarea de măsuri majore în vederea digitalizării”, se specifică în document.
Profesioniștii contabili pot contribui substanțial la acest proces în special din poziția de consilieri de încredere pentru IMM-uri, mai ales că majoritatea acestor entități economice se bazează deja pe acești specialiști în alte servicii complexe, bazate de încredere și profesionalism, precum: planificarea afacerii, gestionarea finanțelor și a fluxurilor de numerar, impozite și conformare fiscală, contabilitate și consultanță financiară. „Deoarece contabilii individuali sau firmele de contabilitate pot avea sute de clienți IMM-uri, aceștia/acestea au, de asemenea, o vastă experiență privind ceea ce funcționează pentru întreprinderi. Contabilii înțeleg astfel fundamentele care stau la baza întreprinderilor pe care le deservesc”, se menționează în publicația menționată.
În digitalizarea businessurilor, profesioniștii contabili, folosindu-se de abilitățile analitice și de cunoașterea datelor specifice clienților lor, pot identifica și evalua mult mai bine riscurile și oportunitățile și pot acorda consiliere specializată. Mai mult decât atât, având la bază cunoștințele juridice privind conformitatea și controlul intern al unei firme, profesioniștii contabili pot propune măsuri rentabile și personalizate în vederea digitalizării proceselor. „Majoritatea contabililor nu sunt și nu ar trebui să se străduiască să fie experți în IT. Cu toate acestea, este important pentru contabili să știe ce soluții digitale, precum instrumentele analitice sau de curățare a datelor, pot ajuta la transformarea digitală și a afacerilor clienților lor. Implementarea efectivă a soluțiilor poate fi apoi realizată de experți în IT”, se precizează în documentul emis de Accountancy Europe.
Ești înscris la studii universitare în științe economice? Fă primul pas către o carieră de succes: investește în pregătirea ta! CECCAR îți oferă șansa de a face primul pas spre cariera visată în domeniul financiar-contabil, în care tehnologia joacă un rol important. Cum? Înscrie-te în proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Ai șansa să urmezi un stagiu de practică „altfel”, în cadrul unor companii autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil. Vei învăța de la profesioniști cum să devii un profesionist și cum să utilizezi tehnologia pentru a-ți efecientiza activitatea.
Proiectul contribuie la îmbunătățirea accesibilității, a utilizării și a calității tehnologiilor informației și comunicațiilor. Așadar, activitățile derulate în cadrul proiectului îi ajută pe studenți să fie mai bine pregătiți pentru accesul pe piața muncii, oferindu-le acestora informații relevante în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor. Un alt avantaj pe care proiectul îl aduce studenților îl reprezintă cursurile și webinariile gratuite pe teme precum: antreprenoriat, time management, pregătirea CV-ului și a interviului de angajare. O mai bună pregătire a studenților prin participarea la cursuri și webinarii complementare celor din facultate înseamnă o generație de viitori angajați mai bine pregătiți, care vor răspunde mai bine cerințelor angajatorilor. Nu uitați, în profesia contabilă doar competențele CONTează!
Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.