Ce așteptări au candidații de la angajatori?

ce-asteptari-au-candidatii-de-la-angajatori-a9582

A trecut mai bine de un an de la începutul pandemiei de COVID-19, care a schimbat semnificativ societatea. Dacă schimbările sunt bune sau nu, rămâne de văzut. Un lucru este sigur: pandemia a condus la o reinventare a job-urilor, a angajatorilor. Iar schimbarea nu a ocolit candidații.

În privința candidaților la început de drum, work from home sau telemunca au devenit atribute esențiale în alegerea jobului, în timp ce pentru mulți angajați experimentați tranziția de la desfășurarea activității la birou la lucrul de acasă a fost rapidă și a necesitat o reacție de răspuns rapidă a acestora pentru a se adapta noilor condiții. În multe situații lipsa de interacțiune față în față cu colegii și-a făcut simțită lipsa, dar în la fel de multe situații angajatorii sunt de părere că productivitatea angajaților a crescut.

Ce așteptări au acum candidații de la angajatori?

O să abordăm răspunsul la această întrebare din perspectiva candidaților care sunt la început de drum, pentru că reacția acestora ne este cu atât mai cunoscută cu cât numeroși studenți înscriși la studii în științe economice au urmat și vor urma, în lunile următoare, stagii de practică în mai multe județe în cadrul unor cabinete/societăți din domeniul financiar-contabil, prin intermediul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Salariul este primul factor pe care îl analizează studenții care intenționează să se angajeze într-un cabinet sau într-o societate din domeniul financiar-contabil, însă la fel de importante sunt disponibilitatea colegilor de a-i ajuta să învețe cum să își desfășoare activitatea și un program de lucru flexibil. Totodată, în cazul în care trebuie să își desfășoare activitatea la birou, candidații acordă importanță distanței pe care trebuie să o parcurgă de acasă până la locul de muncă. Iar mergând mai departe, după momentul angajării, nu este o noutate că atât angajatorii, cât și viitorii angajați consideră că feedbackul este foarte important.

Angajatorii care se ocupă acum de pregătirea studenților pe care i-au primit în practică ne spun că interesul tinerilor este ridicat în privința activității pe care o presupune un job într-o societate de contabilitate sau de expertiză contabilă și că pe unii dintre ei chiar intenționează să îi angajeze după finalizarea practicii.

Așadar, un stagiu de practică înseamnă pentru angajatori și șansa de a descoperi noi talente, noi angajați pe care să îi formeze în propria cultură organizațională și care, de ce nu, să devină, la rândul lor, viitori liber-profesioniști contabili. Pentru că obținerea calificării de expert contabil sau contabil autorizat înseamnă pentru actualii studenți în domeniu o șansă în plus pentru a urma o carieră de succes. Startul carierei lor a fost dat, însă depinde de cât timp și resurse vor fi dispuși să investească pentru a ajunge la nivelul dorit.

În privința așteptărilor candidaților de la angajatori, suntem convinși că stagiile de practică pe care le asigurăm studenților prin intermediul proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, confinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, reprezintă o punte de legătură sigură între aceștia și că angajatorii vor înțelege mai bine care sunt cerințele noilor generații de angajați. Cu ajutorul stagiilor de practică, atât angajatorii, cât și viitorii candidați înțeleg mai bine cum trebuie să poziționeze pentru a dezvolta relații profesionale care să conducă spre succes.

Așadar, noi suntem convinși că stagiile de practică sunt utile nu doar studenților, ci și angajatorilor. Nu este un secret că recrutarea persoanelor potrivite este unul dintre ingredientele esențiale pentru un business de succes. Ne place să spunem că stagiile de practică reprezintă un instrument de „evaluare deghizată” a competențelor și aptitudinilor potențialului angajat pe un termen rezonabil, comparativ cu procesul clasic de recrutare în care candidatul este observat pentru scurt timp, în timpul interviului.

Iar pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor din domeniul financiar-contabil, cât și al candidaților, în curând CECCAR va lansa o platformă de job-matching dedicată exclusiv domeniului amintit.

Vom reveni cu informații la momentul potrivit.