În majoritate (84%), românii consideră că cele mai mari provocări pentru umanitate în secolul XXI sunt schimbările climatice și consecințele acestora. În plus, 88% dintre conaționali cred că schimbările climatice au impact asupra vieții lor zilnice, cu 11 puncte procentuale mai mult decât media europeană. Așa reiese din datele primei runde a Sondajului cu privire la climă din 2021-2022, publicat de Banca Europeană de Investiții (BEI), instituția de creditare a Uniunii Europene și cel mai mare creditor multilateral din lume pentru proiectele de acțiuni climatice.
„Majoritatea românilor (76%) ar susține – într-o măsură mai mare decât europenii, în general (69 %) – introducerea unei taxe pe produsele și serviciile care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Chiar și 75% dintre respondenții cu venituri mai mici ar fi în favoarea unei astfel de taxe. Românii susțin și o garanție de minimum 5 ani pentru orice produs electric sau electronic (94%) și înlocuirea zborurilor pe distanțe mici cu trenuri rapide, cu emisii reduse (90%). De asemenea, sunt de acord cu măsuri mai blânde, cum ar fi consolidarea educației și creșterea conștientizării tinerilor cu privire la consumul durabil (95%)”, se menționează în comunicatul dat publicității de BEI. Circa 70% dintre respondenți consideră că, pentru a combate încălzirea globală, țara noastră ar trebui să impulsioneze energia regenerabilă, cu șapte puncte peste media UE.
Potrivit European Youth Portal, principalul efect al schimbărilor climatice este creșterea temperaturii globale a planetei, indicator care s-a majorat deja cu 1,1 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială, iar dacă se menține tendința accelerată de încălzire, până la finalul acestui secol, creșterea temperaturii medii va fi de 3-5 grade Celsius, cu efecte devastatoare asupra mediului. „Dacă schimbările climatice nu pot fi inversate, putem măcar să le atenuăm efectele și să ne adaptăm la consecințele lor. Pentru a atenua efectele, trebuie să reducem emisiile eliberate în atmosferă, de exemplu prin dezvoltarea energiilor din surse curate și prin creșterea suprafețelor împădurite. Trebuie să facem schimbări radicale în domenii importante precum transporturile, energia, industria, locuințele, gestionarea deșeurilor și agricultura”, se menționează în articolul publicat pe Portalul european pentru tineret.
Împreună putem proteja mediul! Pentru o dezvoltare durabilă, CONTăm pe tine! Mergi mai des cu bicicleta sau pe jos, în detrimentul autoturismului, pentru a polua mai puțin, pentru a contribui la o calitate mai bună a aerului respirat de tine, de noi toți. Atunci când călătorești utilizează, pe cât posibil, trenul, în locul zborurilor cu avionul. Apa nu este o resursă inepuizabilă. Folosește-o moderat. Poți, de exemplu, să închizi robinetul câtă vreme te speli pe dinți! Folosește eficient și energia electrică. Stinge lumina și scoate din priză electronicele sau aparatele electrocasnice atunci când nu le folosești! Folosește și sursele de lumină (becuri etc.) „prietenoase” cu mediul. De asemenea, încearcă să nu risipești mâncarea. Cumpără doar cât consumi! Contribui astfel și la reducerea deșeurilor alimentare, dar și la reducerea costurilor cu producerea, transportul și conservarea alimentelor. Reciclează! Începe prin colectarea selectivă a deșeurilor: PET-uri, sticlă, conserve, carton și hârtie. Știai că prin reciclarea aluminiului dintr-o doză de suc se economisește 90% din energia necesară pentru a produce de la zero un alt produs?
Consolidarea educației și creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la importanța implicării în măsuri de combatere a schimbărilor climatice și a adoptării unui stil de viață sustenabil, cu impact minim asupra mediului, sunt obiective urmărite de Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I. Proiectul, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, sprijină dezvoltarea profesională a tinerilor și facilitarea accesului acestora la piața muncii, urmărindu-se totodată respectarea principiilor orizontale și a temelor secundare pentru asigurarea unui cadru echitabil și stabil în tranziția candidaților înscriși către o carieră în domeniul financiar-contabil. Din perspectiva temelor secundare și principiilor orizontale, prin proiect se urmărește asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică, reducerea impactului asupra mediului cât mai mult posibil, protejarea biodiversității.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.