Proiectul „Acces la carieră de succes” – Pilonul I: Facilitarea accesului la piața muncii din România a studenților care provin din regiuni defavorizate, cu grad ridicat de emigrare în alte state membre ale Uniunii Europene

Grafică articol website ref. Migrarea forței de muncă – Statistică INS Acces Pilonul I

România continuă să fie o ţară de emigrare, acest fenomen socio-economic constituind cea de-a doua cauză principală a reducerii populaţiei ţării, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În decurs de un an, populația rezidentă a României a scăzut cu circa 142.600 persoane, se menționează în cel mai recent comunicat dat publicității de instituția deja menționată.

Astfel, la începutul anului 2021, populația rezidentă era de aproximativ 19.186.000 persoane: „La 1 ianuarie 2021, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de 10.286 mii persoane, în scădere cu 1,6% față de 1 ianuarie 2020. Populaţia feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 9.795 mii persoane, în scădere cu 0,7% față de aceeași dată a anului precedent”, informează INS.

Conform aceluiași document citat, pe parcursul anului 2020, soldul migraţiei internaţionale temporare de lungă durată a fost negativ.

„Soldul migraţiei internaționale în anul 2020 a fost negativ, numărul emigranţilor depăşind numărul imigranților cu aproape 29.000 persoane. În cursul anului 2020, bărbaţii au emigrat într-o proporţie mai mare decât femeile (54,1%). Şi în rândul imigranţilor, bărbaţii au fost majoritari (60,5%)”, au specificat, în comunicat, oficialii INS.

Conform datelor prezentate de raportul Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants, publicat în anul 2019 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), diaspora României este a cincea cea mai mare la nivel global: în decurs de 15 ani, între 2001 și 2016, populaţia emigrantă a României a crescut de la 1,3 milioane la 3,6 milioane. Cel puţin 17% din cei născuţi în România nu mai locuiesc în ţară, subliniază studiul OCDE.

Proiectul ACCES – facilitarea accesului către profesiile contabile prin crearea unui sistem funcțional de stagii de practică – Pilonul I își asumă ca indicator creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de practică și urmărește facilitarea accesului la piața muncii a studenților care provin din regiuni defavorizate, în special a celor din mediul rural, cu grad ridicat de emigrare în alte state membre ale Uniunii Europene. Proiectul operează integrat pentru a răspunde nevoilor grupului-țintă identificat, „persoane (cursanți/studenți) care beneficiază de sprijin pentru tranziția de la școală la viața activă” – 322 de studenți înmatriculați la facultăți cu profil economic din următoarele județe: Ilfov, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Buzău, Constanța, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Hunedoara, Municipiul București. Proiectul este orientat spre menținerea forței de muncă calificate în zona în care studenții au domiciliul sau în alte orașe din România care oferă oportunități de dezvoltare profesională.

Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.